Vanliga frågor och svar
Är det viktigt att gå på föreningsstämmorna?
Som medlem i en bostadsrättsförening är Du med och fattar beslut. Detta gör Du genom att medverka vid såväl ordinarie föreningsstämma som vid extrastämmor. Genom att utebli från dessa, överger Du Din röst och därmed Din chans att tycka till om Din bostadsrättsförening. Det är med andra ord viktigt att gå på stämmorna. Om du har något du skulle vilja ändra på så kan man lämna in en motion till föreningsstämman när som helst under året.
Hur gör jag för att påverka saker i föreningen ?
Alla kan och bör bidra till föreningens bästa efter egen förmåga. Om man vill vara med och påverka hur föreningen sköts så är ett utmärkt sätt att gå med i Styrelse. Denna väljs av årsstämman som sker en gång per år. Alla kan bidra till husets bästa i styrelsen och det är ett lärorikt och utvecklande arbete. Det finns också olika arbetsgrupper som jobbar tillsammans med styrelsen med att hantera olika mindre delar som tex sopsortering, blomsterplantering, skötsel av uthyrningslokalen etc. Man kan också skriva en motion om det är något specifikt man skulle vilja ändra på. Motion skall lämnas till styrelsen och kommer tas upp på årsstämman så alla kan vara med och rösta om den.
Vem kontaktar jag om jag vill ha en parkeringsplats till min bil?
Parkerngsplatserna i garaget, på gatan samt mellan Mörbylund 11 - 15 och OT Center administreras av Mörbylunds Samfällighetsförening. Kontaktinformation finner du under fliken "Om föreningen - garage/parkering" och i anslagstavlorna i entreportarna.
Vem ansvarar för skötsel av gårdar och parkeringar ?
Utemiljön och parkeringar sköts av Mörbylunds Samfällighetsförening. Kontaktinformation finner du under fliken "Om föreningen - garage/parkering" och i anslagstavlorna i entreportarna.
Vad gäller för säkerhetsdörrar?
Varje enskild bostadsrättsägare betalar för byte av dörr. Utförandet på dörrens utsida ska förbli oförändrad. Färg på dörrens insida får du välja själv.
Det drar kallt i mina fönster, vem ansvarar för att täta fönster?
Det är varje bostadsrättsägare som själv ansvarar för att underhålla tätningen. Föreningen har from början av 2017 helt nya fönster så läckage från själva fönster eller karm bör inte vara något problem. Om Du upplever drag från fönstrena : kontakta styrelsen så får får kontrollera med fönsterleverantören om dina fönster blivit felmonterade.
Hur fungerar det med bredband till lägenheten ?
Föreningen har ett bredbandsavtal med Stockholms Stadsnät där alla lägenheter i huset får 1000 Mbit/sek. Kostnaden för detta (120 kr/mån läggs på månadsavgiften. Man kan även beställa extra tjänster som t ex IP-telefoni och TV kanaler om man så önskar.
Anslutningspunkten i din lägenhet sitter ovanpå ytterdörren. Anslut din dator till den via en nätverkskabel. Se till att datorn är inställd med Dynamiska IP-adresser (DHCP). Många vill ha trådlöst nätverk (WIFI) i lägenheten. Då får man inköpa en "WIFI router" och ansluta den till uttaget ovanför dörren. Kontakta Stockholms Stadsnät support om Du har några tekniska frågor om funktion och prestanda.
Vem ska jag kontakta för frågor om TV-utbudet eller om jag har problem med kanalerna eller tv-boxen ?
Föreningens leverantör är Bredbandsbolaget, kontakta deras kundtjänst. Vi har ett programpaket som heter T1 BAS. Ytterligare kanalpaket kan beställas från leverantören. För att titta på tv-kanalerna behövs förutom tv även en box med programkort eller att du kan installera programkortet i din tv. Programkort och ev box tillhör normalt lägenheten och skall lämnas kvar till nästa boende vid försäljning. Saknas box/kort så får Du beställa ett nytt från Bredbandsbolagets kundtjänst.
Jag har upptäckt något som är fel i allmänna utrymmen i huset, vart felanmäler man ?
Anmälan bör i de flesta fall gå till föreningens fastighetsskötare CEMI. Kontaktuppgifter hittar ni här. Beskriv felet så noggrant Du kan och hur bråttom det är. Vi vill undvika onödiga utryckningar på sånt som kan vänta till kontorstid. Vi har även listat kontaktuppgifter direkt till hissföretagen och tvättstuge-entrepenören men dessa bör endast användas i nödfall. Är det hissproblem så kontrollera gärna om det inte beror på grus/sten som fastnat i golvet så att dörrarna inte kan gå igen. Detta kan man lätt ta loss själv !.Vid akuta allvarliga fel på icke kontorstid (vattenläcka, elavbrott eller liknande som måste åtgärdas snabbt) så får man kontakta vår jour "Dygnet". Använd dock detta endast i nödfall då kostnaden är mycket större än att det hanteras via normal fasttighetsskötsel. Se kontaktsidan för hur man når dem.Anmälan görs till föreningens fastighetsskötare CEMI. Kontaktuppgifter hittar ni här. Ange vilket namn som ska stå i tavlan, vilken våning du bor på, samt trappuppgång.
Vem kontaktar jag om jag vill ändra/lägga till mitt telefonnummer/namn i porttelefonen?
Anmälan görs till föreningens fastighetsskötare CEMI. Kontaktuppgifter hittar ni här. Ange vilket namn och telefonnummer som skall registreras, BRF-lägenhetsnummer (tre siffror, finns ovanför eran ytterdörr) samt trappuppgång.
Vem kontaktar jag om jag ska renovera?
Styrelsen: info@brfsjukhuset3.se eller brevlådan vid våning 2 i port 25. Se mera om hur det fungerar på följande sida :
http://sjukhuset3.bostadsratterna.se/om-foreningen/bygga-om
Hur fungerar sopsorteringen ?
Föreningen har en väl fungerande sopsortering vid bottenvåningen ut mot norra gaveln som vi hoppas du är med och utnyttjar :
- Förpackningsplast, plastpåsar och liknande slängs i egna kärl. Större plastdetaljer skall slängas i grovsoporna
- Mindre elektronikskrot slängs i eget kärl.
- Större elektronikskrot (kylskåp, tvättmaskiner) etc får man själv köra bort till återvinningsanläggning.
- Metallförpackningar (plåtburkar, lock osv) slängs i eget kärl. Större metallföremål slängs i grovsoporna.
- Batterier, lampor och liknande sorteras i de röda mindre kärlen som sitter på väggen i ett av rummen.
- Tidningar, reklam, skrivpapper och liknande tunnt papper slängs separata kärl.
- Kartong,mjölkförpackningar och annat tjockare papper slängs i separata kärl.
- Organiskt avfall (mat) samlas i papperspåsar och placeras i de gröna kärl som står på utsidan av gaveln. Inga plastpåsar eller andra främmande föremål får slängas här. Hållare till matavfall och nya papperspåsar fås kostnadsfritt av föreningen. Kärlen är låsta för att förhindra att utomstående slänger ner främmande föremål i dem. Nyckel kan erhållas från fastighetsskötaren.
Var kan jag slänga det jag inte får slänga i grovsoprummen?
Det du inte får kasta i återvinningsrummen kan du exempelvis köra till Hagby ÅVC i Täby. Danderyds kommun har även en turnerande lastbil som tar emot grovsopor och riskavfall nere vid OT-cernters parkering. se schema för detta på på www.danderyd.se
Varför är det så stränga regler för sortering av sopor och avfall ?
Föreningen anser att det är viktigt med en bra fungerande sopsortering. För att detta skall fungera måste alla bidra till att soporna hamnar i rätta kärl Vi erbjuder även sopsortering av organiskt matavfall vilket ihopsamlas i papperspåsar som sen skall lämnas i kärlen vid gaveln av huset. Viktigt att endast organiskt material och ingen plast/metall eller liknande läggs i dessa kärl. Nya papperspåsar erhålles gratis från föreningen.
Hur mycket får jag bygga om min bostadsrätt?
Du får måla om, tapetsera, lägga in nya golv och liknande ytarbeten utan att ansöka om det . Det du inte får göra är att utföra ändringar som kan vara till men för annan medlem eller för bostadsrättsföreningen, eller annan väsentlig ändring. Exempelvis får man inte bygga om sitt kök utan att anmäla detta till styrelsen då det kan påverka ventilationen. Om du är osäker så fråga hellre en gång för mycket än för lite. Utsidan av lägenheten ansvarar föreningen för så alla ändringar där måste anmälas och godkännas av föreningen.
Får jag byta köksfläkt?
Enbart kolfilterfläkt får användas. Tryckande fläktar (fläktar med en motor i) som är kopplade till ventilationskanalen, kan skapa obalans i fläktsystemet och är därför inte tillåtna!
Hur gör jag om det är stopp i ett avlopp ?
Om stoppet sitter i stam bekostas rensningen av bostadsrättsföreningen. Om stoppet sitter i anslutningsröret mellan din lägenhet och stam är ansvarsfrågan lite mera oklar. Viktigt att aldrig spola ner saker som kan orsaka stopp i avloppet. Normal rengöring av vattenlås och golvbrunn samt rör till tvättställ, badkar etc. bekostas av medlemmen. Om du inte kan göra detta själv kan vår förvaltare hjälpa till mot en kostnad.
OBS ! Det är mycket viktigt att man rensar avloppen regelbundet. Det hjälper till att förhindra stopp i rören. OM det skulle bli stopp i rören så måste man agera för att förhindra översvämning. Kontakta fastighetsskötare så snart som möjligt. Är det helg eller kväll kan man även kontakta Jourtjänst. Se anslag i portarna för detta.
Vad gäller vid andrahandsuthyrning?
Innan lägenheten får hyras ut måste du ansöka om tillstånd. Detta gör du genom att skicka in en ansökan till styrelsen där du uppger vilken lägenhet du bor i, dina kontaktuppgifter, hur länge du vill hyra ut, vem du vill hyra ut till (namn , personnummer och kontaktuppgifter) samt skälet till att du vill hyra ut. Enligt nya regler som röstades igenom vid föreningens stämma 2016 så kommer en avgift att debiteras vid andrahandsuthyrning. Avgiften beräknas som 10 % av ett prisbasbelopp (44300 kr för år 2016) för ett helt års uthyrning och kommer debiteras med 1/12 för varje månad. För 2016 får man alltså en extra avgift på 369 kr varje månad som man hyr ut vilket kommer att läggas på månadsavgiften.
Vad är mitt ansvar om jag har en bostadsrätt?
Som medlem i en bostadsrättsförening är du med och röstar fram vilka som ska sitta i föreningens styrelse, vilka har till uppgift att ansvara för fastighetens löpande skötsel. Gränsen mellan medlemmarnas och föreningens ansvar regleras i föreningens stadgar.
Jag har kallt i lägenheten / Problem med värme från elementen ?
Den värme som levereras till elementen styrs centralt i huset via automatik och baseras på aktuell yttertemperatur och rådande väderlek. Vid snabba väderomslag när det blir kallare så ökas alltså värmen till lägenheterna men då det tar lite tid för detta att slå igenom så kan man uppleva det som att elementen inte fungerar så bra. Se till att du inte har för mycket möbler/tyg framför elementen så värmen har en chans att spridas. Du kan också kolla att elementet är luftat ordentligt.
Jag skall renovera i lägenheten och behöver hjälp med att stänga av vattnet. Hur gör jag ?
Kontakta öreningens fastighetsskötare CEMI för att boka upp någon som kan hjälpa till. Kontaktuppgifter hittar ni här. Kostnaden för denna åtgärd kommer faktureras till dig som brf medlem. Glöm inte att annonsera i porten vilka tider som vattnet är avstängt minst 3 dagar i förväg.
Får man grilla på balkongerna ?
På balkongerna är det inte tillåtet med eld pga brandrisk eller annan tillagning som orskar matos och starka dofter som kan störa grannar.
Grilla gör man bäst uppe på berget bakom vårt hus där det finns färdigställda grillplatser och bänkar/bord. OBS ! Beakta alltid risk för brand när man gör upp eld utomhus !
Hur hanterar man våra nya fönster ?
Våra fönster är tillverkade av H-fönster. Instruktion för hur man sköter och öppnar dem kan man hitta här : H-Fonstret_Lysekil_Underhall.pdf !
Vad skall man göra vid avflyttning ?
Se denna sida :
http://sjukhuset3.bostadsratterna.se/om-foreningen/avflyttning